Novinky

Nielen láska, aj práca ide cez žalúdok. Štúdie hovoria, že nesprávne stravovacie návyky môžu znižovať produktivitu až o 66 %. Ako ju dostať naspäť na stovku, radí Dušan Plichta, výživový odborník, ktorý búra predsudok, že zdravé jedenie a kancelársky život nejdú dokopy.

Nutričný masterchef, biohacker a zakladateľ spoločnosti Powerlogy patrí k najznámejším propagátorom funkčnej personalizovanej životosprávy na Slovensku. Prostredníctvom odborných znalostí aj vlastných línií výživových produktov učí ľudí objavovať nový rozmer jedla – ako nástroja pre maximalizovanie duševnej aj fyzickej kondície.

Do akej miery ovplyvňuje trávenie náš pracovný život a ako tento vplyv využiť v prospech našej kariéry?

Vo vyspelejších krajinách a komunitách ako napríklad v Sillicon Valley v USA nestretnete produktívnych podnikateľov, kreatívcov či manažérov, ktorý by nekládli dôraz na optimalizáciu zdravia a životosprávy. Už dávno tam skončilo len slepé naháňanie sa za tým, kto spraví viac a kto sa pochváli, aký je workoholik. Každý z nás na to doplatí spôsobom, ktorý sa prejavuje v únave a oslabenej imunite, ak dlhodobejšie tlačíme na pílu a ideme nad našu kapacitu individuálnej prípravy tela a mysle.

V žalúdku sa nachádza druhý mozog, mikrobióm, a ten výrazne ovplyvňuje neurotransmitery a funkcie mozgu a mysle. Nie nadarmo budhistickí mnísi do seba nedajú hocičo a ich strava je vyladená pre vyššie stavy mysle. Ale nemusíme zachádzať do východných kultúr a pre niekoho neuchopiteľných návykov. Stačí sa inšpirovať novými vedeckými poznatkami a odstrániť KRYPRONITY, teda veci, ktoré nás výrazne zaťažujú. Uberajú nám energiu, ktorá môže byť lepšie využitá pre jasnú a produktívnu myseľ.

Čo vnímate ako najväčšie nutričné výzvy pre ľudí pracujúcich v kanceláriách?

Veľkou výzvou je zmena presvedčení a odvaha študovať nové poznatky. Experimentovať na sebe pre hľadanie individuálneho optima. Rozhodnutie prebrať plnú zodpovednosť za svoje zdravie, stavy energie, nálady, myšlienky, presvedčenia a životnú cestu.

"Ľudia si neuvedomujú, že práve od energie fyzického tela a buniek závisí aj ich potenciál a schopnosť naplno sa realizovať a tvoriť."

Nie len preto, aby sme zabezpečili financie a status, ale aby sme robili, čo našej duši naozaj dáva zmysel a prináša naplnenie a radosť zo života. Z vlastného pozorovania si trúfam povedať, že väčšina ľudí nie je vo svojej práci na správnom mieste, tam, kde by cítili každodenný zmysel a význam.

Novinky

Aké mýty o zdravej výžive môžu za to, že najproduktívnejšie hodiny dňa premárnime zívaním? 

Z môjho pohľadu je najväčším mýtom obmedzený pohľad na jedlo ako na kalóriu, alebo ako na nevyhnutný náklad či palivo.

"Jedlo nie je len kalóriou, ale komplexnou informáciou, ktorá programuje a vyživuje mozog."

Ľudia sa tak pravidelne dostávajú do nerovnováhy – buď sa emočne a nevedome prejedajú a zaťažujú, alebo hladujú a spôsobujú si stres. Veľkým mýtom je strach z tukov a mäsa. Mnohí volia skôr vegánske a sacharidové jedlá nie vždy optimálneho zloženia. Tie im nedodajú potrebnú využiteľnú energiu, alebo ich zaťažia antinutrientami.

Ako sa ale zorientovať v téme stravovania v práci, keď sú rady často protichodné a overiť  vierohodnosť zdrojov môže byť pre laika problematické?  

Tu je ten problém. Ak chcete byť zdravý a prevziať zodpovednosť za svoje zdravie a život, nemôžete ostať laikom. Laik nemá žiadnu zodpovednosť a len nasleduje stádo, alebo autoritu. Tu je práve potrebná zmena, kde potrebujeme. Presne ako v matematike či inej oblasti vzdelania je nutné mať aspoň základnú a strednú školu. Ak porozumiete dôležitým kľúčovým princípom a základ máte jasný, môžete pokračovať vo vyššom vzdelávaní, zlepšovať sa, biohackovať život a vašu produktivitu, či už v športe, alebo v mentálnom výkone a schopnostiach zvládať výzvy života v práci a rodine.

Pred rokmi ste spustili kávovú revolúciu, keď ste začali propagovať tento power drink s prísadami, ktoré majú ďaleko od mlieka a cukru. V čom sú vaše „napumpované“ kávy prínosom pre zdravie?

Káva chutí skvelo ako plnotučné krémové latté a keby nechutila, tak by ju denne neraňajkovali milióny ľudí aplikujúcich tento prístup čiastočného hladovania. Všetko o zdravotnom prínose je komplexne popísané v edukačných článkoch a videách na webe Powerlogy. Už dávno sme sa totiž poučili, že hlásať skvelé benefity bez kontextu a vysvetlenia správnej aplikácie nemá zmysel a vie to byť skôr na škodu.

"Ako ľudia máme tendenciu obhajovať, čo poznáme a neradi sa vzdávame naučeného návyku. Preto je pre mnohých šialené predstaviť si namiesto mlieka a cukru maslo a MCT olej vo svojej káve."

Veda a stavy energie, keď to vyskúšate v správnej aplikácii, vám však dajú jasné odpovede – aj vo forme zvýšenia mentálnej sily.

Nie je to len káva, bez ktorej si čas v kancelárii nevieme predstaviť. Ako ovládnuť chuť na sladké či slané počas pracovného dňa?

Chute a závislosti od sladkého sú otázkou neoptimálnej výživy mozgu a vznikajúcich prepadov cukru v krvi. Prvým krokom sú správne raňajky, ktoré obsahujú zdravé tuky, proteín a pomalé sacharidy. Podstatné je aj to, že náš mozog má dostatok spánku, vitamínov a minerálov. Najväčším problémom je v súčasnosti práve zlý spánok a nedostatok magnézia a B vitamínov vo výžive mozgu. A tak sa začarovaný cyklus začína hneď ráno, kedy človek na rozbeh potrebuje buď silnú dávku stimulantov ako káva či cigareta, alebo svoju dávku cukru pre potešenie mozgu a aktiváciu serotonínu. O dve až tri hodiny opäť nastáva prepad a hľadá sa ďalšia dávka pre závislý mozog...

Ktoré z aktuálnych trendov funkčnej výživy sa oplatí nasledovať? A naopak, je niečo, okolo čo je podľa vás zbytočne veľký hype?

Posledných desať rokov je tu pozitívny nízkosacharidový trend so špecifickými aplikáciami ketogenickej stravy, ktorá vie byť aj terapeutická a prispieť výrazne k chudnutiu, k náprave inzulínovej citlivosti a biochémie v mozgu.

Za hype, pri ktorom často upozorňujem, že nie je zďaleka optimálny, považujem vegánstvo a plošné presvedčenia, že všetko mäso je zlé a prispieva k environmentálnej katastrofe. Vidíme veľa vegánov, ktorí si spôsobili značné zdravotné problémy. Tie sa nemusia prejaviť hneď, často až po piatich rokoch. Nič proti správnemu vegetariánstvu, ale extrém vegánstva je z môjho pohľadu nefunkčný trend.

Ako môže zamestnávateľ prispieť k zlepšeniu stravovacích návykov svojho tímu? Aké systémové riešenia považujete za kľúčové pre vytvorenie zdravšieho pracoviska?

Asi budete súhlasiť, že jednou z najlepších investícii je investícia do vzdelávania a osobného rastu.

"Životospráva je dôležitý pilier aj nášho osobného rastu a vzdelania potrebného pre produktívny život."

Zamestnávatelia investujú do toho, aby ľudia rástli na úrovni schopnosti predaja, leadershipu a managementu. Ako však môžu dosiahnuť plný potenciál, ak mnohí nevedia, ako v prvom rade manažovať vlastné stavy energie a produktívnej mysle? A tak sa dostávame k tomu, čo podľa mňa rozhoduje o dlhodobom úspechu a sebarealizácii, a to je vysoká miera sebapoznania a kultivácie vlastnej sily, human power.

Svoj prístup k životospráve označujete za biohacking. Ako by vyzeral váš zoznam „biohackov“ pre ľudí v kanceláriách? 

Odporučil by som spísať si desatoro a urobiť z toho poster, ktorý ľuďom denne pripomenie kľúčové princípy. Každý z nás ich už môže individuálne aplikovať, ako uzná za vhodné. U nás v Powerlogy to máme takto...

Späť
ďalšie články, ktoré by sa vám mohli páčiť